Hardlopen met Stryd Power, de toekomst?
Zelf train ik al vele jaren met een hartslagmeter. Voor mijzelf vind ik mijn hartslag een goede controle op mijn hardloopgevoel, en in eigenlijk al mijn trainingen (zowel interval’s als de lange duurlopen) vind ik het een onmisbaar instrument. Maar is het einde van de hartslagmeter in zicht? Met de komst van de Stryd vermogensmeter zou dat inderdaad wel eens het geval kunnen zijn.
Omdat ik altijd nieuwsgierig ben naar nieuwe ontwikkelingen ben ik me eens gaan verdiepen in die powermeters. Voor hardlopers is Stryd op dit moment leidend met zijn vermogensmeter. Ik heb contact opgenomen met Vincent van Wersch, behalve trainer/coach ook eigenaar van Vermogensmetershop.nl. Zijn inspirerende uitleg over de Stryd Vermogensmeter voor hardlopers prikkelde me nog meer om deze nieuwe techniek zelf eens te proberen. Vincent was zo vriendelijk om (tijdelijk) een Stryd vermogensmeter ter beschikking te stellen. Ik heb hem dus zelf kunnen proberen!
Helaas viel de testperiode juist in een zeer rustige maand, dus echt optimaal heb ik nog niet kunnen testen, maar ik kan wel alvast een beeld schetsen. Ik heb de Stryd gekoppeld met mijn Garmin Fenix 3. Je kunt ook de Stryd app downloaden en de data met je telefoon ontvangen, maar dan moet je wel even een account aanmaken op de Stryd website. Het is sowieso handig om een account aan te maken, want je krijgt dan toegang tot het Stryd PowerCenter waar alle data na je training beschikbaar zijn.
Vermogensmeter, of hartslagmeter?
Maar waarom trainen met een vermogensmeter, als je al een hartslagmeter hebt? Nou, om te beginnen is trainen op basis van vermogen betrouwbaarder. Iedereen die wel eens een intervaltraining doet zal het herkennen: vanaf de start van je versnelling zal je hartslag langzaam klimmen tot hij stabiliseert. Bij een vermogensmeter niet: ga je versnellen, dan zie je dat direct terug in het vermogen dat je levert. Dat is veel zuiverder dus. Je kunt veel gecontroleerder trainen, in de juiste zones, en zo nog meer rendement uit je trainingen halen.
Bovendien: om gecontroleerd op hartslag te trainen, zul je wel je zones moeten kennen. Die kun je zelf berekenen, op basis van je hartslag in rusten je maximale hartslag, maar het blijft behelpen. Juist omdat die zones verschuiven als je beter getraind bent, in vorm komt. In de Stryd app zit een testprotocol om je CP (Critical Power) te bepalen. Dit is een referentiepunt om je trainingszones op te baseren en is vrijwel gelijk aan het vermogen bij je omslagpunt. Het belangrijkste is dat het een referentiepunt is
Hardloopefficiency
Maar ook als je een meer recreatief hardloper bent, en minder gericht op prestatieverbetering, is de Stryd vermogensmeter een goed instrument. Zo kun je eens proberen wat het effect is als je je loopstijl aanpast. Denk aan een langere, of juist kortere pas. Ik heb dit gedaan en je ziet dat je – ondanks dat je dezelfde snelheid loopt – met de ene pas efficiënter loopt als met de andere. Trek dit eens door naar een halve of hele marathon. Als je die kilometers efficiënter kunt lopen, dus minder vermogen hoeft te leveren, zul je veel fitter finishen. Maar kun je juist ook harder lopen, zonder direct meer energie te leveren dan met je oude loopstijl.
De Stryd vermogensmeter meet sowieso je hardloopefficientie, via diverse variabelen. Denk aan paslengte, pasfrequentie, verticale oscillatie (hoe hoog kom je los van de grond), grond contacttijd (GCT, hoe lang raakt je voet de grond) en de GCT-balans. Die laatste is wel interessant, deze meet het verschil in GCT tussen je linker- en rechtervoet. Door de Stryd weet ik nu dat mijn rechtervoet langer de grond raakt dan mijn linkervoet (grofweg 48,5% L en 51,5% R). Toch iets om op te letten de komende tijd. Ik weet zeker dat je met de Stryd ook blessures kunt helpen herkennen, oplossen en zelfs voorkomen.
Wordt een vermogensmeter de toekomst?
Hoewel de vermogensmeter nog niet wijdverbreid is onder hardlopers, denk ik toch dat dit de toekomst is. Vergelijk het maar met wielrennen: daar is vermogen/wattage absoluut de basis van ieder trainingsschema, en wordt er niet meer gekeken naar hartslag. En niet alleen bij de profs, maar zeker ook bij amateurs en steeds meer recreanten. De prijzen van vermogensmeters voor wielrenners dalen en komen nu binnen ieders bereik. Voor hardlopers is de Stryd vermogensmeter al voor 249 euro beschikbaar. Ik verwacht dat die prijzen nog wel zullen dalen, en dat vermogensmeting in de toekomst misschien wel in de betere sporthorloges beschikbaar komt. Dus voor iedereen die serieus aan het hardlopen is, en blessurevrij van de sport wil genieten, is een vermogensmeter een aanvulling op je trainingsdata!
Hieronder vind je in ieder geval een Youtube filmpje met meer informatie over Stryd. Mocht je meer informatie willen, of juist al ervaring hebben met Stryd vermogensmeting voor hardlopers, laat dan eens een reactie achter. Ik ben benieuwd!
Recente reacties