Herstellen met compressie van Compressport
Ik heb onlangs twee verschillende compressiesokken van Compressport mogen testen en ik deel graag mijn ervaringen hiermee met jullie. Ik heb zowel een hoog als een laag model getest. De bedoeling was dat ik mijn voorjaarsdoel, de halve marathon van Drunen, met de full socks (het hoge model) zou gaan lopen, maar door de corona-uitbraak ging die wedstrijd niet door. Ik baseer mijn ervaringen dus puur op de trainingen die ik met de sokken gelopen heb. Allereerst het hoge model.
Compressport Full Socks Run Black
Het materiaal van de sokken voelt erg fijn aan, je merkt dat de kwaliteit hoog is. Ik heb zwarte sokken getest. De compressie is het sterkste bij de enkel en wordt minder richting de bovenkant van de kuit. De sokken zijn dun en licht, en schijnen zelfs wat door zoals je op de foto kunt zien. Ik heb ze gedragen tijdens enkele lange duurlopen en tempotrainingen en dat voelde comfortabel aan. Zelfs bij dit net wel-net niet weer kwam het ook goed uit. Ik kon in korte broek de deur uit, maar mijn benen waren toch grotendeels bedekt met alleen de knieën bloot (zie foto hieronder). In de sokken zitten bolletjes verwerkt, verdikkingen in de stof. Deze zitten onder de voet en achter de enkel en kuit. Deze verdikkingen stimuleren de bloedsomloop. De bolletjes onder de voet zorgen zelfs voor een betere demping, ze absorberen de schokken. De compressie in de sokken houdt de spieren compact, zodat er minder spiertrillingen zijn. Dit zorgt voor frissere benen na de training en een sneller herstel van de training. Ik vind het lastig te zeggen of deze compressie ook echt werkt, want je weet nooit hoe je benen gevoeld zouden hebben zonder die sokken, maar ik heb geen last gehad van kramp, tijdens of na de training, en inderdaad geen pijnlijke spieren na mijn trainingen. Momenteel train ik 5 keer per week, dus het is wel zaak een goede balans te houden tussen belasting en rust. Met compressiesokken heb ik het gevoel dat mijn benen inderdaad frisser aanvoelen. Het dragen van deze hoge sokken verdient wat mij betreft uit esthestisch oogpunt geen schoonheidsprijs, maar hé, als je trainingen en je herstel er op vooruit gaan neem ik dat voor lief.
De prijs van dit model bedraagt € 40 en ze zijn te bestellen bij diverse hardloopwinkels, maar ook bij de gespecialiseerde webshops op internet. Ik heb alleen de zwarte exemplaren getest, maar ze zijn er in verschillende kleurstellingen.
Compressport Racing Socks V3.0 Run High
Dit is de kleinere broer van de hierboven beschreven Full Socks. De kwaliteit is vergelijkbaar hoog. Ook op deze sokken zien we de bolletjes terug, dus een hoog absorberend vermogen en ook hier een verbeterde bloedsomloop. De sokken zijn echter wel laag, dus er is uiteraard geen compressie in de kuiten. Bij dot model merk ik – logischerwijs – minder van de compressie, ervaar ik minder voordeel van de sokken. Maar het blijven kwalitatief erg goede sokken, met een fijne pasvorm, die niet schuiven in je schoenen. Ze zijn bovendien ultralicht en dus prima voor het lopen van wedstrijden. Wat mij betreft zijn ze ook ideaal voor trailrunners. Hoge kwaliteit sokken waardoor je voeten niet schuiven in je schoen, dus de kans op blaren is minimaal.
De kosten van het lage model zijn ook lager en bedragen € 16. Ik vind een lage sok mooier dan een hoge, maar dit is natuurlijk subjectief. Bovendien is het herstellende effect van de lage sokken minder dan bij de hoge. Dit worden mijn sokken voor snelle trainingen en wedstrijden tot 15km, en de hoge zal ik blijven gebruiken voor lange tempolopen, duurlopen en mijn (halve) marathons.
Voor diegenen die de ‘discussie’ over compressiesokken volgen, weten dat er nog niet wetenschappelijk eenduidig is aangetoond dat het lopen met compressie ook echt de voordelen biedt die geclaimd worden. Zie hier een link naar een artikel uit 2015 op Prorun.nl. In dit artikel wordt mijn persoonlijke ervaring bevestigd: het lijkt alsof mijn benen met compressiesokken frisser aanvoelen. Het lijkt alsof mijn herstel sneller en beter gaat. Maar ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen. Maar het werkt in ieder geval niet negatief uit, mijn benen voelen er niet slechter van.
Kortom, ik vind het hardlopen met compressiesokken een aanrader. Ik adviseer iedere prestatiegerichte hardloper om met compressiesokken te lopen, en de positieve effecten zelf te ervaren. Met name bij lange duurlopen, waar weliswaar rustig gelopen wordt, maar waar de druk op de spieren langdurig is, vind ik de positieve effecten het grootst. Deze sokken krijgen van mij beiden een plus!
Recente reacties