Passie als basis voor hardlopen

De geruchten gingen al langer, maar het lijkt er toch echt van te komen: Tilburg krijgt zijn eigen stadsmarathon! Er is zelfs al een datum geprikt, namelijk 28 mei 2017. Nu staat Tilburg natuurlijk al prominent op de hardloopkaart, want de Tilburg Ten Miles, die zondag plaatsvind, is al een van de leukste hardloopwedstrijden van Nederland. Want waar de Vestingloop in Den Bosch nog zoekende is naar de juiste formule, staat de Tilburg Ten Miles als een huis. Overal waar je loopt, door de Tilburgse wijken, staan de mensen achter het evenement en ‘cheeren‘ de lopers vooruit. Maar dan ook echt van start tot finish, dat maakt het echt mooi om daar te lopen. Een evenement met passie, niet geregisseerd.

Een goede basis dus om een marathon te organiseren. Als de inwoners van Tilburg deze marathon net zo omarmen als ze doen met de Tilburg Ten Miles, dan staat er volgend jaar een mooie marathon extra op de agenda. Hoofdsponsor van dit evenement is Runnersworld Tilburg, dus aan expertise en passie bij de organisatie zal het zeker niet ontbreken. Dus, waar ga jij lopen komend voorjaar? Ik loop meestal in Rotterdam, maar dat is natuurlijk een erg massaal en daardoor ook wat onpersoonlijk evenement geworden. Juist om die reden sla ik dit najaar Eindhoven over, maar heb ik mijn hoofddoel voor dit najaar gesteld op de Halve Marathon van Etten-Leur.

Finish Rotterdam Marathon 2016

Finish Rotterdam Marathon 2016

Want eerlijk is eerlijk: evenementen als de marathon van Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam zijn natuurlijk prachtig om mee te maken, en ik raad ze ook aan iedere hardloper aan. Daar moet je gewoon een keer gelopen hebben, om te ervaren wat zo’n start met je doet. En al die enthousiaste mensen langs de kant, echt prachtig. De Rotterdam marathon steekt hier wat mij betreft met kop en schouders boven de andere uit. Het extra mooie van deze evenementen is uiteraard dat ze zo goed en strak geregeld zijn, met veel extra’s. Zo kunnen de thuisblijvers je vaak volgen, met een app, en je zelfs berichten sturen die je onderweg op een groot scherm (met wat geluk) tegenkomt. Prachtig, en je timeline stroomt rond zo’n evenement dan ook vol met foto’s en blije gezichten. Dat inspireert, zeker.

Maar, als je mij vraagt welke wedstrijden ik het mooiste vind, dan zijn het de kleine regionale wedstrijden, met een hoog ons-kent-ons karakter. Iedereen kent ze wel, ’s morgens melden, alleen of met vrienden, weinig tot geen faciliteiten, gewoon een paar euro betalen om mee te mogen doen en dan lekker hardlopen! Dat is voor mij de kern, de basis, van hardlopen. Passie.

En als ze dat in Tilburg nu ook als basis blijven hanteren, dan komt het wel goed met die marathon.

Finish hardlopen

 

You may also like...

2 reacties

 1. Marty schreef:

  Inderdaad een mooi nieuw evenement in de buurt. Helaas wel jammer dat op deze datum zowel de Vestingloop in Den Bosch als deze nieuwe marathon in Tilburg op de hardloop agenda staat.

  Twee grote evenementen kort bij elkaar in Brabant.

  Dus dat wordt nog kiezen 😉

  • Marcel schreef:

   O, is dat op dezelfde dag? Nu zullen de marathon en een (max) 15km wedstrijd elkaar niet vlug bijten, maar in Tilburg kun je ook de halve en de 10 lopen straks. Misschien niet zo handig, of het zal niet anders gekund hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *