Gelukkig, het wordt slecht weer!
Er kwam geen eind aan de prachtige zomer dit jaar, maar inmiddels lijkt het dan toch herfst te worden. Gelukkig maar, want ik houd van de herfst, met zijn prachtige kleuren. Maar wat ik ook lekker vind is met de beginnende kou en zelfs regen mijn lange duurloop te doen op zaterdagochtend. Voor ons, hardlopers, betekent dit dat we weer meer aandacht moeten geven aan onze kledingkeuze. Een betere bescherming tegen weer en wind maakt het lopen eenvoudigweg fijner, en kan blessures helpen voorkomen. Heb je daarbij wel eens gedacht aan de kledinglijn van Gore Wear?
Tijd dus om eens aandacht te schenken aan speciale functionele kleding. Wat in mijn ogen de beste collectie is voor hardlopers, is de kledinglijn van Gore Wear. Want naast de absoluut waterdichte, maar toch ademende GORE-TEX® producten, bieden zij een brede lijn producten aan voorzien van de WINDSTOPPER®-technologie. Windstopper is niet 100% waterdicht, maar houd je bij lichte buien toch droog. Bovendien is het heel goed ademend, en dus erg prettig om mee te hardlopen!
De kledinglijn van Gore Wear
De kledinglijn van Gore Wear onderscheidt zich door eenvoud en kwaliteit. Geen drukke motieven, maar goed bij elkaar passende kleuren die samen een hoogwaardige uitstraling hebben. Maar goed, wat belangrijk is bij functionele kleding is…de functie. De kleding is ontworpen, in nauw overleg met (top)sporters en dat merk je. De kleding is licht, sterk, ademend en dus functioneel. Geen overbodige fratsen, gewoon een goed jack, shirt of broek.
Want hoe ga jij om met regen? Je kunt afhaken en besluiten op een ander tijdstip te gaan. Maar een veel aantrekkelijkere optie is gewoon je hardloopschoenen aantrekken en de regen in gaan. Ook met slechter weer kan hardlopen namelijk heerlijk zijn. Maar, hoe bereid je je voor? En hoe blijf je goed zichtbaar en warm? Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij.
Een van de belangrijkste dingen bij hardlopen in koudere of mindere weersomstandigheden is het vasthouden van lichaamswarmte. Water op de huid kan ervoor zorgen dat er zeurende blessures ontstaan. Dit is gelukkig eenvoudig te voorkomen. Begin voordat je gaat hardlopen allereerst met het aantrekken van de kleding die je normaal gesproken ook aandoet. Let hierbij op de zogenaamde three layer-opbouw; de eerste laag is je ondergoed. Daar overheen draag je een top en tight. De derde laag is een jas of jack en eventueel een overbroek. Deze laatste laag moet je beschermen tegen wind en water. En mocht het echt koud zijn, vergeet dan ook vooral niet een muts en handschoenen. Welke kleding je ook kiest, er is voor elk wat wils. Veel kleding van Gore Wear is gemaakt van speciaal waterafstotend en warmteregulerend materiaal, zoals gezegd GORE-TEX® of WINDSTOPPER®. Deze materialen bieden specifieke bescherming tegen het binnendringen van (koud) water of (harde) wind. Daarnaast is het belangrijk dat de stoffen ademen. Dit betekent dat het lichaam transpiratievocht eenvoudig kan afvoeren.
Wees zichtbaar
Regen en duisternis kunnen ervoor zorgen dat je als loper minder goed zichtbaar bent voor anderen. Niet alleen doordat de regen de kijkafstand van verkeersdeelnemers verkleint, maar ook doordat het bij slecht weer stukken donkerder is. Omdat je als hardloper vooral ook zelf een verkeersdeelnemer bent, is het van groot belang om goed zichtbaar te zijn. Fabrikanten ontwikkelen dan ook steeds meer hardloopkleding en schoenen die de zichtbaarheid van de loper vergroten. In de kleding van Gore Wear zitten veel reflecterende elementen. Ik vind het persoonlijk niet voldoende om hier alleen op te vertrouwen, dus ik adviseer iedereen een reflecterend vest te dragen, liefst voorzien van LED verlichting. Dit komt je zichtbaarheid, en dus je eigen veiligheid echt ten goede. Zeker bij slecht weer is hardlopen met verlichting eigenlijk een No-Brainer!
Maar het belangrijkste is: ga naar buiten! Laat je niet afstoppen door slechter weer. De belemmerende functie is namelijk niet het weer, maar wel de kleding die je draagt. Ga dus voor kwaliteit, en geniet van je kilometers!
Recente reacties