Inov-8 goes grafeen!

Inov-8 lanceert een revolutionaire wereldprimeur op de markt voor sportschoenen. Het Britse merk werkt samen met de Universiteit van Manchester om het allereerste bedrijf te worden dat grafeen in hardloop- en fitnessschoenen verwerkt. De eerste schoenen zijn verkrijgbaar vanaf 2018. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe ontwikkelingen, en ben benieuwd naar wat je er concreet, in de praktijk van merkt. Laboratoriumtests hebben aangetoond dat de rubberen buitenzolen van grafeen sterker, rekbaarder en slijtvaster zijn.  De hardloper/trailrunner krijgt dus een Inov-8 schoen met een betere grip en een betere slijtvastheid!

Grafeen is het dunste materiaal op aarde en is 200 keer sterker dan staal. Het werd voor het eerst geïsoleerd door de Universiteit van Manchester in 2004 en is ’s werelds eerste tweedimensionale materiaal met een dikte van slechts één atoom. Grafeen wordt geproduceerd uit grafiet, dat meer dan 450 jaar geleden werd gewonnen in de meren van het Lake District in Noord-Engeland. Ook het merk inov-8 werd hier opgericht, zij het veel recenter, in 2003.

Michael Price, directeur van inov-8 product en marketing: “Off-road lopers en fitnesssporters leven in het sportieve extreme en hebben de beste buitenzoolgrip nodig om hun prestaties te optimaliseren, zowel tijdens het lopen op natte trails als tijdens het sporten in zweterige sportscholen. Te lang hebben ze deze behoefte aan grip moeten compromitteren met de wetenschap dat dergelijk rubber snel verslijt. Nu, met behulp van de baanbrekende eigenschappen van grafeen, is er geen compromis. Het nieuwe rubber dat we hebben ontwikkeld met het National Graphene Institute aan de Universiteit van Manchester, stelt ons in staat om de grenzen van grip te breken. Onze lichtgewicht G-Series-schoenen bieden een combinatie van tractie, stretch en duurzaamheid die nog nooit eerder in sportschoenen is gezien. Daarom wordt 2018 het jaar van ’s werelds beste grip.”

Voor Inov-8 CEO Ian Bailey is productinnovatie de belangrijkste prioriteit voor het merk. Innovatie zit trouwens ook al in de merknaam ingebakken. Ian Bailey: “Het is de enige manier waarop we kunnen concurreren met de grote sportmerken. De baanbrekende samenwerking tussen inov-8 en de Universiteit van Manchester plaatst ons in de voorhoede van een revolutie in grafietsportschoeisel. En dit is nog maar het begin, want het potentieel van grafeen is echt onbeperkt. We zijn zo enthousiast om te zien waar deze reis ons heen zal brengen.”

De wetenschappers die grafeen als eerste isoleerden, ontvingen in 2010 de Nobelprijs voor de natuurkunde. Voortbouwend op hun revolutionaire werk, heeft het team van de Universiteit van Manchester baanbrekend werk verricht in projecten met grafeen-verbeterde sportwagens, medische apparatuur en vliegtuigen. Nu kan de universiteit sportschoeisel toevoegen aan haar lijst met wereldprimeurs.

Dr. Aravind Vijayaraghavan, hoogleraar in Nanomaterials aan de Universiteit van Manchester, zei: “Ondanks dat grapheen het dunste materiaal ter wereld is, is grafeen ook de sterkste en maar liefst 200 keer sterker dan staal. Het is ook buitengewoon flexibel en kan worden gebogen, gedraaid, gevouwen en uitgerekt zonder schade aan te richten. Wanneer het wordt toegevoegd aan het rubber dat wordt gebruikt in de G-Series-schoenen van Inov-8, verleent grafeen al zijn eigenschappen, inclusief de sterkte. Onze unieke samenstelling maakt deze buitenzolen 50% sterker, 50% rekbaarder en 50% beter bestand tegen slijtage. Het met grafeen versterkte rubber kan op alle oppervlakken effectiever buigen en aangrijpen, zonder dat het snel verslijt, waardoor een betrouwbare, sterke en langdurige grip wordt geboden. Dit is een revolutionair consumentenproduct dat een enorme impact zal hebben op de sportkledingmarkt.”

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *