De comeback van de Inov-8 Trailroc 285!

De Trailroc 285 is weer zo’n typische Inov-8 trailschoen: licht, snel en comfortabel. De Trailroc 285 is ontworpen voor zwaarder terrein, dus voor rotsen en steen. Ik heb hem op verharde paden getest, met grind en stenen, en daar is deze schoen in zijn element. De grip is erg goed, de ‘rock-plaat’ in de zool beschermt je voet, en de demping voelt comfortabel aan. Maar laat ik de schoen eerst eens wat beter bekijken.

Inov-8 is een merk dat natural running hoog in het vaandel heeft staan. Zij delen hun schoenen in op basis van het ‘arrow system’, een aanduiding op de hak. De Trailroc 285 heeft 2 pijlen, wat neerkomt op een 8mm drop. De nieuwe PowerFlow+ zool biedt 10% betere demping en 25% meer energie teruggave. Het power footbed, de inlegzool, is bovendien 6mm dik. Dat maakt dit de ultieme trailschoen voor de langere afstanden over bijvoorbeeld rotsachtig terrein. De voorvoet is verstevigd bij de teen, en biedt zo extra bescherming tijdens je run.

De buitenzool bestaat uit drie soorten hardheden rubber: de blauwe zone op de hak is van hard en duurzaam rubber, voor vele kilometers. Het zwarte deel is zachter rubber, voor een betere grip  op de plaatsen waar je het echt nodig hebt. De grijze delen zitten daar qua hardheid tussenin: goede grip, maar ook een betere slijtvastheid. De gele delen die je ziet is de rockplaat, die je voet beschermt tegen rotsen en stenen. De groef in de voorvoet zorg voor een betere buigzaamheid, en dus meer comfort tijdens het trailrunnen. De 4mm lange noppen van de Trailroc 285 zitten op voldoende afstand van elkaar dat er geen modder of stenen in blijven hangen. Maar ze zijn wel dusdanig dicht bij elkaar geplaatst dat de druk bij de landing goed verdeeld wordt over de zool.

Het bovenwerk is van luchtige mesh dat aan de zijkanten versterkt is om beschadigingen onderweg tegen te gaan. De hiel is wat verstevigd, maar nog lekker flexibel, geheel volgens het natural running concept. Deze ondersteuning is wel lekker als je vermoeid begint te raken. De tong is wat dik en is tot bijna boven bevestigd aan de schoen. Steentjes en takjes krijgen dus minder kans om in je schoen te komen. Helaas geen Gore-tex in het bovenwerk, dus de schoen is niet waterdicht, maar hierdoor ademt hij natuurlijk wel beter.

De Inov-8 Trailroc 285 is dus een comfortabele trailschoen, die zich vooral thuis voelt op harde ondergrond en rotsachtige trails. De grip is subliem, zeker op hardere ondergrond, en de schoen beschermt je voet prima. Door zijn verbeterde demping is dit ook zeker een schoen voor de langere afstand. Ze gaan zeker mee op vakantie naar Noord-Italië, waar ik ze echt goed hoop te kunnen testen op hun eigen terrein!

De schoen is inmiddels verkrijgbaar in Nederland, bijvoorbeeld bij:

Hieronder nog een Youtube filmpje en enkele foto’s van de vernieuwde Inov-8 Trailroc 285.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *